Aikanaan J.S. Bach:in musiikkia pidettiin peevelillisenä. Miten se muka voisi sopia Jumalaa ylistävään toimintaan, puntaroitiin silloin. Tänä päivänä Bachin musiikki on jumalanpalveluksissa itsestäänselvyys.

Keskiajalta nykypäivään. 60 -luvulla kansankirkkomme väänsi ankarasti kättä, voisiko kitaroita tuoda kirkkoon. Tänä päivänä bändivetoinen musiikki on kirkossa arkipäivää aina 80-luvulta alkaen. Rock- ja pop -pohjainen musiikintyöstö on itsestäänselviö jumalanpalvelusmusiikissa nyt. Koska afrikkalaispohjainen lähetystyö on ollut kirkon läheistoimintaa aina 1800 -luvulta lähtien, ei ole yllättävää se, että afrogospel on ollut kirkkomme nuorisotyön hitti kiteytyen 80-luvun afrikkalaisiin gospelmessuihin – puhumattakaan Jaakko Löytyn ja Jakarandan tuotoksista.

Viikoittain Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnassa järjestettävä Tuomasmessu lienee selkeimpiä näyttöjä siitä, että nuorempi sukupolvi etsii ja haluaa löytää vaihtoehtoja perinteiselle, klo 10 aamulla järjestettävälle jumalanpalvelukselle. Ensimmäistä Tuomasmessua vietettiin 10.4.1988 Agricolan kirkossa Helsingissä. Tänä päivänä bändivetoinen Tuomasmessu on instituutio, se vetää kirkon täyteen joka sunnuntai-ilta. Asia on jalostunut monella tavalla. Järjestetään irlantilaisen musiikin keinoin tehtyjä messuja ja Pop-messuja.

Nyt metallimusiikki on suositumpaa kuin koskaan. Festareilla soi metalli päälavalla. Hevilevyt nousevat listojen kärkeen. Iron Maiden myy loppuun keikat kaikkialla isien ja äitien tullessa jälkikasvujensa kanssa mukaan keikoille. Pitkätukat, mustapaidat ja ketjut niittivyöllä ovat arkea. Kaikki tuntevat Nightwishin ja Timo Rautiaisen. Häkellyttävää on myös huomata se, että metallibändit puhuvat syvemmistä arvoista.

Miksei myös nykymusiikki voisi palvella Jumalaa? Useasti kuultu kommentti on se, että musiikki itsellään on neutraalia, sanat ja kohdistus ovat ne mitkä määräävät lopullisen tarkoituksen.

Tunnustavaa kristillistä heviä on ollut olemassa jo 70 -luvulta saakka. Yli 30 vuotta sitten. On jo aika, että kyseinen taidemuoto voisi palvella asiaa muutenkin kuin vain diggareiden stereoissa ja konserteissa. Metallimessua ei järjestetty sen itsensä tai taiteellisten ambitioiden takia. Musiikki on väline sanoman esille tuomiseen. On kuitenkin kiistaton fakta, että ihminen kiinnittää ensin huomionsa otsikkoon kuin sisältöön. Toivomme, että Metallimessun kohdalla otsikon kiinnostus toisi paikalle kuulijan, joka löytäisi jotain myös sisällöstä.2017

- la 30.9 klo 16 Kerimäki, Kerimäen kirkko
- pe 20.10 klo 19 Turku, Mikaelin kirkko
- to 2.11 klo 19 Helsinki, Temppeliaukion kirkko
- pe 3.11 klo 19 Helsinki, Malmin kirkko
(i) = Pohjanmaan työryhmä
(ii) = Tampereen työryhmä
Muut messut Metallimessu ry:n tuottamia