Vad är en metallmässa? (Heavy metal-gudstjänst)

Begreppet som kallas metallmässa, direkt översatt från finska, tänktes ut av två finska pastorer, en ungdomsarbetare och två musiker efter ett seminarium som de varit med på och som handlade om relationen mellan kyrkan och den yngre musikgenren heavy metal i Finland. Varför kunde inte psalmerna framföras som hårdrock, ungefär, frågade man sig?

De kallade samman en grupp entusiaster och musiker och skapade en organisation som fick namnet ”Metallimessu ry” för att tillsammans skapa en metallmässa, vilket ska ses som en gudstjänst där psalmerna framförs med hårdrocksmusik.

År 2006 genomfördes den allra första metallmässan vid samma tid som en hårdrocksfestival vid namn Tuska Open Air i en kyrka som heter Tempelplatsens kyrka. Den ligger i Främre Tölö i Helsingfors.
Efter den följde sedan flera mässor i andra städer och med andra präster under åren 2007 och 2008.

De drog hundratals åhörare och bandet som var med och startade rörelsen släppte en skiva år 2008. Skivans namn är Metallimessu och den innehåller psalmer och följer samma mönster som en gudstjänst.
På den plattan har bandet bjudit in andra gästsångare som har kända namn i Finland.

Man bedömer att detta evenemang har gjort att den yngre generationen har närmat sig kyrkan på det sätt som grundarna hoppades, även om det finns motståndare både bland dem som vanligen går på gudstjänster och hos dem som vanligen lyssnar på heavy metal-musik.

Finländarna har en stor kärlek till heavy metal och det har blivit ”det normala” vad gäller musik i större utsträckning än i många andra delar av världen. Det finns många barer och pubar som har fokus på heavy metal vad gäller livespelningar och även karaoke och klubbmusik. Källa

Fenomenet finns dock även i Sverige.
Piteåtidningen berättar att i november 2015 hade man en metallmässa i kyrkan i Arvidsjaur.
Man intervjuade en musiker som deltog och hon berättar att där handlade det om att man spelade kända hårdrockslåtar blandat med okända och hoppades att både en yngre och äldre publik skulle komma, eftersom hårdrocken troligen samlar en del människor som annars inte brukar gå i kyrkan men ändå kan ha en tro.
Hon tillade att öronproppar skulle finnas tillgängliga för dem som ville ha.
Källa: https://pt.se/nyheter/arvidsjaur/hardrock-istallet-for-psalmer-9663820.aspx.

Ett annat exempel på hårdrocksmässa i Sverige kan ni se här:https://sverigesradio.se/artikel/7090189.

Det finns alltså en hel del exempel på att kyrkan tagit till sig av det finländska initiativet, då även svenskar har en stor kärlek till hårdrock.

Vi kan se att man också i Stockholm genomför metallmässor:
Länk
Hedvig Leonoras kyrka är lite känd för att anordna mässor och gudstjänster med olika teman.


Där kan man läsa om Metallica-låtar som framförts och inte minst att nattvarden givits till tonerna av deras kända ”Nothing else matters”.
De kallar den inte specifikt för metallmässa men den borde absolut sorteras in som hårdrocksmässa eftersom det är hårdrock som spelas och en gudstjänst som hålls.

2020 arrangerades en finlandssvensk metallmässa i en församling i Åbo. Det var jazzmusikern Janne Lööf som fick besök av pastor Fredrik Portin, som kom till honom med en vision om en finlandssvensk högmässa framförd med metallrock i tunga rytmer och skrikande elgitarrer.
Lööf kunde inte motstå tanken.
Det var en riktig utmaning att få psalmer och högstämda partier att svänga i gungig rock eftersom de har en annan typ av tempo och takterna varierar mer än hårdrockens musik ofta gör, medan andra psalmer kan vara som gjorda för att spelas i hårdrockstolkning.

Man valde att hålla mässan i en parkeringsgrotta under församlingssalen i Åbo. Inte alls för att kyrkan inte välkomnade dem, tvärtom, de var mycket välkomna men församlingslokalen var för liten och grottans akustik är fantastiskt mycket bättre, säger Lööf till kyrkpressen.

Man skapade en häftig ljusshow och inredde grottan med kyrkbänkar och ett altare inför evenemanget samt skapade en predikan som hade formen av ett samtal mellan prästen och ungdomsledaren Kjell Wikström.
Trots att Janne Lööf är känd som jazzmusiker så säger han att metalmusik ger honom ro och att det passar honom fint. I bandet ingår, förutom han själv: Sebastian Holmgård, Simon Grundvall och Mia Anderssén-Löf.
Det bandet vill, enligt Kyrkopressen, är att ge gudsmötet en djup, tung och storslagen karaktär, då tron på Jesus är storslagen och vacker.

Källa: Kyrkpressen Finland

Leave a Comment

Reklam med eget tryck för rockband