Vilka är rockens fem populäraste stilar?

Rockmusik är en genre som är stor i hela västvärlden och har varit populär sedan 1950-talet. Det är ett vitt begrepp och många olika stilar har skapats utifrån rockmusiken, som ursprungligen kommer från den amerikanska söderns bluesmusik.

Det började med blues, som sedan parades med trubadur-genren, den så kallade singer-songwriter-stilen med artister som t ex Bob Dylan, som så småningom elektrifierade sina instrument och snart var hippiekulturen med på tåget och utvecklade musiken ytterligare.

Rock and roll betyder gunga och rulla rakt översatt, vilket säger det mesta om vad det handlar om!

Rockens populäraste fem stilar

Rock’n roll (1)

Artister som Elvis Presley, Bill Haley, Chuck Berry

Hårdrock (2)

Till den här kategorin tillhör band som Pink Floyd, Rolling Stones och Led Zeppelin där sedermera undergrupperingar skapats med egna namn:

  • Heavy Metal, som Metallica
  • Black Metal, likt Bathory
  • Trash Metal, d.v.s. band som Slayer, Anthrax
  • Death metal (Possesed, Death etc.)
  • Groove Metal som Pantera

Grunge (3)

I rockstilen grunge ingår band som Nirvana

Glamrock (4)

Kännetecknas av band som som Kiss, Van Halen

https://www.youtube.com/watch?v=ewFBuYHldeY&list=PLPjfbSBMGHkeMQ7HILug4ipgqHFYABiOu

Punkrock (5)


Populära band inom stilen är exempelvis Ramones, Sex Pistols, Ebba Grön


Hårdrocken är många undergrupper

Som synes så har hårdrocken en mängd undergrupper och olika stilar. Det beror på att så många olika band finns med olika viljor, tycke och smak.

Många band befinner sig också i ett flertal av de kategoriska undergrupperna, som till exempel Metallica, som kan räknas platsa under både Heavy Metal och Trash Metal-grupperingen.

Den kända sångstilen growl gjorde sig känd av främst black metal-band men kom faktiskt ursprungligen från Tibet och Sydamerika där man använder tekniken i folksånger.

Artister med fler olika stilar

Artister som platsar i olika grupperingar finns även för rockens huvudstilar.

Det finns en mängd artister som passar in både under glamrock och hårdrock till exempel, att döma av musikens innehåll. Ta som exempel

David Bowie, med sin evigt föränderliga stil platsar han lätt i båda dessa genres och säkert även i andra musikgenres då och då.
Det finns en mängd liknande artister, vilka tänker du på?

Det är hursomhelst det som varit så fascinerande med rockmusiken – den kan innehålla allt möjligt, bara den har bra trummor, bas och elgitarr. På så vis är den generös och lätt att ta till sig.

Rockmusiken är också generös för att den inte kräver ett visst innehåll, eller en viss takt eller liknande utan den kan vara allt från en mjuk ballad med långhåriga killar som sjunger till sin flickvän, till en svartmålad dödssminkad growlare som growlar om död och dåliga omen!

Rockens legender genom tiderna

En hel del av den mer finstämda rockmusiken går idag under benämningen pop – som egentligen betyder populärmusik, vilket ju rock är.

Tidsmässigt så har rocken funnits i drygt 70 år, och det finns band som hållit på nästan lika länge.

I det sammanhanget måste man bara nämna Rolling Stones, med sin enorma låtskatt och sina numer välkända profiler.
En av deras mest kända hits kommer här, varsågoda att gunga och rulla i takt!

Den här låten släpptes 1969 på vinylsingeln ”Beggars Banquet” och spelas fortfarande ganska ofta. Bandet startade i London 1962 och spelar fortfarande. De har släppt 40 album, 3 EP, 20 samlingsalbum och några bootlegs. Utöver det även DVD från konserter och dessutom ett gäng filmer. Källa och mer info: Wikipedia.

Hur gjordes rockmusiken tillgänglig?

Ett sätt att lyfta rockmusiken under åren 1961-1974 var att ha listprogram (tio i topp) där lyssnare fick poängsätta olika låtar varje vecka.

Det gjorde att intresset för rock växte och även att musiken blev välkänd, då man hörde den på radio och diskuterade den med varandra, främst tonåringar vilket var målgruppen för dessa program.

Efter att det programmet slutade så tog liknande ungdomsprogram vid fram till dagens mer internetbaserade sätt att hitta ny musik. Nu gäller det alltså för musiker att finnas där. Det gör såklart Rolling Stones. För att ge lite nyansering på rockmusiken så bilägger jag även en länk till Heavy-metal bandet Metallica.

Ett annat framgångsrikt och populärt sätt att inspirera ungdomar till att lyssna på rockmusik är konserter. Världens första rockkonsert sägs ha hållits 1952 i USA.

I Sverige fick vi besök av Beatles 1963, och det besöket sändes på radio. Idag är konserter det bästa sättet för musiker att tjäna pengar, då streamingtjänster gjort att skivförsäljningen sjunkit mycket för dem.

Leave a Comment

Reklam med eget tryck för rockband